KRAAMBED
In het kraambed komen wij zowel moeder als baby thuis controleren. We komen in de eerste 8 dagen na de geboorte een aantal keer en indien nodig komen we dag 10 ook nog langs. Dit is bijvoorbeeld het geval na een keizersnede of als extra gewichtscontrole van de baby.
Tijdens deze visites geven we voedingsadvies en controleren we het gewicht , kleur en welbevinden van je baby. Daarnaast controleren we de moeder, waarbij we aandacht hebben voor zowel het lichamelijk als psychische aspect.
De kraamverzorgster is de eerste week dagelijks aanwezig. Zij doet controles bij moeder en kind, helpt de ouders bij het voeden en de verzorging van de baby, voert huishoudelijke taken uit en overlegt met ons indien nodig.
Na de geboorte van jullie kindje moet er binnen 3 dagen aangifte worden gedaan bij de gemeente waar de bevalling plaatsvond.
Meestal wordt de aangifte gedaan door de vader van het kindje, maar het kan ook door de moeder of door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest.
Benodigde documenten bij aangifte:
• Geldig paspoort of ID-kaart van de moeder.
• Geldig paspoort of ID-kaart van de persoon die aangifte doet.
• Een geboorteverklaring van de verloskundige of het ziekenhuis.
• Akte van erkenning (indien ouders niet getrouwd zijn).
• Trouwboekje (eventueel).
Bij de meeste gemeentes is het noodzakelijk om een afspraak te maken voor de aangifte. Deze afspraak kan zowel via de website van de desbetreffende gemeente als telefonisch gemaakt worden.
Voordat jullie kindje geboren wordt, moet je de keuze maken of je borst- of flesvoeding wil gaan geven.
Een keuze die veel bepalend is voor de eerste periode na de bevalling, maar zeker ook voor de daaropvolgende weken, maanden en zelfs jaren.
Borstvoeding is de beste start voor elke baby. De samenstelling en temperatuur van moedermelk is namelijk precies afgestemd op de behoeften van de baby. Deze melk bevat antistoffen en voedingstoffen uit het lichaam van de moeder, die niet aan kunstvoeding toegevoegd kunnen worden. Hierdoor hebben baby’s die borstvoeding hebben gekregen een kleinere kans op bijvoorbeeld allergieën en obesitas. Ook heeft borstvoeding een positief effect op de binding tussen moeder en kind.
Als ouders ervoor kiezen om hun kindje borstvoeding te gaan geven, bieden wij hierin (samen met de kraamverzorgster) begeleiding die is aangepast op ieders unieke situatie. Op deze manier streven we naar een goedlopende borstvoeding. Wij hebben, indien nodig, goede contacten met verschillende lactatiekundigen in de buurt.
Het kan zijn dat het voor ouders een bewuste keuze is om te starten met kunstvoeding. In dit geval is het belangrijk dat er voor de bevalling een pak kunstvoeding en een flesje in huis worden gehaald. Als je als ouder vragen hebt over de verschillende soorten voeding en flessen, kunnen wij hier tijdens spreekuur informatie over geven. In de kraamweek stemmen wij samen met de ouders en de kraamverzorgster de hoeveelheid voeding die een kindje per dag nodig heeft af. Hierin wordt vooral gekeken naar het gedrag en de behoeften van de baby.
Meer informatie over borst- en flesvoeding kun je terugvinden in onderstaande folders, of via de website borstvoeding.nl
In de eerste week na de geboorte worden de hielprik en de gehoortest uitgevoerd. Meestal vinden deze testen plaats op dag 5, behalve als dit een zaterdag, zondag of feestdag is.
Zowel de hielprik als de gehoortest worden thuis uitgevoerd.
Tijdens de gehoorscreening worden er 2 oordopjes in het oortje van het kindje gebracht. Via speciale apparatuur worden geluidsgolven naar het oortje van het kindje gezonden.
De uitslag van de gehoortest wordt direct bekend gemaakt.
Indien de eerste test aangeeft dat één of beide oortjes verminderd reactie geven, wordt de test een week later herhaald.
Lees hier verder over de gehoorscreening.
Bij de hielprik krijgt jullie kindje een prikje in de hiel van het voetje. Er worden enkele druppels bloed op een speciale kaart gedruppeld. Deze kaart wordt opgestuurd en het bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziekten. Indien je 4 weken na de afname van de hielprik geen bericht hebt ontvangen, zijn er geen bijzonderheden in het bloed aangetoond. Indien er wel een afwijkende uitslag blijkt te zijn, worden jullie hierover telefonisch geïnformeerd binnen 4 weken.
Lees hier alles over de hielprik.
Zes weken na de bevalling kom je nog een keer met jullie kindje bij ons op nacontrole.
Tijdens deze controle blikken we terug op de periode van zwangerschap, bevalling en kraambed. We bespreken hoe het met jullie gaat, of er nog lichamelijke of psychische klachten zijn, meten de bloeddruk nog een keer en prikken eventueel nog een keer het ijzergehalte.
Verder bespreken we de mogelijkheden van anticonceptie in jouw persoonlijke situatie.