“Geef vrouwen een keuzemogelijkheid”

Chantalle Wagemans, verloskundige bij een eerstelijnspraktijk in Meerssen

“Door jezelf te laten nascholen op het gebied van anticonceptie, kun je als verloskundige een meerwaarde bieden aan je cliënten. Anticonceptie is een integraal onderdeel van de verloskundige zorg!”, meent Chantalle Wagemans, verloskundige uit Meerssen.

Chantalle Wagemans werkt als verloskundige inmiddels bijna 12,5 jaar binnen een eerstelijnspraktijk in Meerssen. Sinds November 2015 biedt de praktijk ook anticonceptie aan vrouwen van 16 tot 51 jaar. Volgens Chantalle vormt anticonceptie een integraal onderdeel van haar vak. Nascholing op gebied van de theoretische en praktische kennis is daarbij uitermate belangrijk.

Sinds 2015 kunnen cliënten voor anticonceptie ook terecht bij de praktijk van Chantalle. “Verloskundigen krijgen vaak vragen over anticonceptie. Mijn kennis was voorheen echter te basaal om daar goede gerichte voorlichting over te kunnen geven. Tijdens het verlof voor mijn tweede kind nam ik de tijd om trainingen te volgen en zo meer theoretische en praktische diepgang te krijgen in de materie. Nu vormt het een integraal onderdeel van onze verloskundigenpraktijk.”

Voorlichting

Chantalle: “Verloskunde gaat verder dan de zwangerschap van A tot Z. We bouwen een vertrouwensband op met de vrouwen die bij ons komen en kunnen op het gebied van de anticonceptie tevens ons steentje bijdragen. Per individuele hulpvraag kunnen we kijken wie we kunnen helpen en wie we moeten doorverwijzen. Wij bieden deze zorg voor vrouwen binnen onze praktijk.”

Uitkomst

Binnen de praktijk komen vrouwen van 16 tot 51 jaar. Chantalle: “Jongere vrouwen zijn anders dan de groep vrouwen die al gebaard hebben. Jonge meiden en vrouwen wil je beschermen tegen ongewenste zwangerschappen. We geven daarom voorlichting op scholen. Ik merkte dat er nog altijd een taboe heerst op anticonceptie. Er is bij deze meiden te weinig kennis over de mogelijkheden.

Bespreekbaar

“Voor vrouwen die al gebaard hebben, zijn er verschillende contactmomenten waarop je anticonceptie bespreekbaar kunt maken. Tijdens het spreekuur praten we over de keuzemogelijkheden en halen we onduidelijkheden weg. Iedere vrouw is anders, dus dat vraagt om een persoonlijke benadering. Ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) ziet het belang van meer kennis over anticonceptie bij verloskundigen. Nascholing is belangrijk. Je mag als verloskundige gebruikmaken van de trainers en cursussen die er momenteel zijn. Je wil als verloskundige ‘vrouw-, moeder-, kindzorg’ kunnen bieden, dat staat ook als zodanig op onze site.”