ZWANGERSCHAP
Meld je aan via het online aanmeldformulier. Wij bellen je binnen 3 werkdagen om de eerste afspraak in te plannen.
Indien je nog geen foliumzuur gebruikt op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, adviseren wij je om z.s.m. te starten met 0.5 mg per dag.
Zodra je zwanger bent kun je je aanmelden bij Moeders voor Moeders. Meer informatie kun je vinden via deze link.
Aanmelden
Meld je aan via het digitale aanmeldformulier en wij bellen je op voor een afspraak.
Aanmelden kan ook telefonisch via ons praktijknummer: 043-364 25 70.
Zwangerschapscontroles
Voorafgaand aan de eerste controle vindt er een telefonische intake plaats. Tijdens deze intake maken we alvast een medisch dossier voor je klaar. Tijdens deze intake worden onderstaande dingen besproken:
- NAW-gegevens en gegevens van zorgverzekering
- Gegevens over je cyclus:
- Eerste dag laatste menstruatie
- Regelmaat van de cyclus
- Datum van eerste positieve zwangerschapstest
- Eventuele anticonceptie voorafgaand aan de zwangerschap
- De gezondheid en medische geschiedenis van jezelf, je partner en directe familie. Denk hierbij o.a. aan bijzonderheden als allergieën, hoge bloeddruk, diabetes, aangeboren afwijkingen (zoals syndroom van down, open ruggetje, heupdysplasie, hartafwijkingen), operaties etc
- Het verloop van eventuele eerdere zwangerschappen, bevallingen of miskramen
- Informatie over voeding, leefwijze, roken, alcohol
- Informatie over mogelijke onderzoeken tijdens de zwangerschap (zie kopje prenatale screening):
- Combinatietest
- NIPT
- 20 weken echo
De eerste fysieke controle op de praktijk vindt plaatst als je 6-8 weken zwanger bent en duurt ongeveer 40 minuten.
Wat moet je meenemen:
- Een geldig identiteits-bewijs.
- Een USB stick om echo foto’s op op te slaan
Je ontvangt een mapje waarin de zwangerschapskaart, echofoto’s en overige papieren bewaard kunnen worden.
Tijdens deze controle:
- wordt er een echo gemaakt om te kijken hoe ver je ongeveer zwanger bent en om te kijken of het hartje klopt. Omdat het ‘vruchtje’ dan nog maar heel klein is, is dit meestal een vaginale echo.
- de volgende standaard controles worden uitgevoerd door de assistente: Bloeddruk en gewicht
- er is ruimte voor vragen.
- er wordt (indien gewenst) een counselingsgesprek gevoerd m.b.t. de NIPT test, 13 weken echo en 20 weken echo.
Bij de tweede controle wordt de termijnecho gemaakt. Deze vindt plaats tussen 10-12 weken. Aan de hand van deze echo wordt je definitieve uitgetelde datum bepaald. Indien gewenst vragen we na deze controle de NIPT test, 13 weken echo en 20 weken echo voor jullie aan. De assistente meet je bloeddruk en controleert je gewicht.
Je krijgt een formulier mee om bloed te gaan prikken in het ziekenhuis.
Alle zwangeren worden standaard getest op:
- bloedgroep
- bloedgroep-antistoffen
- Syfilis (geslachtsziekte)
- HIV
- Hepatitis B
- Hb en MCV (ijzergehalte)
- suikergehalte
- vitamine B12 (optioneel)
De derde controle vindt plaats bij 16 weken. Indien gewenst heb je in de tussentijd een 13 weken echo laten verrichten in het ziekenhuis of een echo-centrum. Tijdens deze controle zullen we de uitslag van de 13 weken echo bespreken. Daarnaast bespreken we de uitslag van het bloedonderzoek, je bloeddruk en gewicht worden wederom gecontroleerd en we houden de groei van je baarmoeder en het kindje in de gaten.
Indien gewenst kun je er tijdens deze controle voor kiezen om een geslachtsbepaling te laten verrichten, we zullen dan extra tijd inplannen. Hiervoor kun je je aanmelden via het aanmeldformulier “Pret-echografie”. Zonder deze aanmelding, zal enkel de reguliere standaard controle verricht worden.
De controles volgens het zorgpad vinden plaats bij een termijn van:
7 / 8 weken – 10/11 weken – 16 weken – 21 weken – 24/25 weken – 28 weken – 30 weken – 32 weken – 34 weken- 36 weken (liggingsecho).
Vanaf een termijn van 36 weken kom je één keer per week op controle.
Indien nodig kan er, om welke reden dan ook, van dit zorgpad worden afgeweken.
Als het wegens omstandigheden niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, kan er in overleg altijd een huisbezoek afgesproken worden.
Bij elke afspraak worden onderstaande controles gedaan:
- er wordt besproken hoe je je fysieke toestand en psychisch welbevinden ervaart
- je bloeddruk wordt gemeten
- je wordt gewogen
- groei van je baarmoeder en het kindje wordt gecontroleerd
- er wordt naar het hartje van de baby geluisterd
Extra:
- bij 30 weken wordt je Hb (ijzergehalte nog een keer geprikt)
- bij 36 weken wordt een liggings-echo gemaakt om te kijken of het hoofdje van het kindje beneden ligt. Tijdens deze controle wordt ook besproken wat je van de bevalling kan verwachten, wanneer je ons moet bellen en wat je eigen wensen zijn. Als je een bevalplan hebt, wordt dit ook tijdens deze controle besproken en opgenomen in je dossier
Prenatale screening (onderzoeken tijdens de zwangerschap)
'Prenataal' betekent 'voor de geboorte'; en screening is een onderzoek door middel van een test. Prenatale screening is onderzoek tijdens de zwangerschap om te beoordelen of het ongeboren kind een aangeboren afwijking heeft of een verhoogde kans daarop. Als uit de test blijkt dat de kans verhoogd is, of er worden bij de echo afwijkingen gezien, komt u in aanmerking voor verder onderzoek. Dit vervolgonderzoek wordt prenatale diagnostiek genoemd.
De drie bekende vormen van prenatale screening in Nederland zijn:
- De NIPT-test
- De 13 weken echo
- De 20 weken echo
De drie bekende vormen van prenatale diagnostiek in Nederland zijn:
- De vruchtwaterpunctie
- De vlokkentest
- De GUO (geavanceerd ultrageluidonderzoek)
Alle vrouwen komen in aanmerking voor prenatale screening. Dit is niet afhankelijk van leeftijd, gezondheid of andere factoren. Geen enkele test is verplicht.
Sommige vrouwen kunnen direct in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek. Bijvoorbeeld als je eerder een kindje hebt gekregen met een chromosomale afwijking, of als je bepaald medicijnen gebruikt. Ook als er bij de NIPT-test een verhoogde kans op een chromosomale afwijking is geconstateerd kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek.
In onderstaande tekst worden alle testen individueel beschreven.
Op pns.nl is verdere uitgebreide informatie te vinden.
Vanaf 1 april 2017 kun je indien je na counseling besluit je kind te laten onderzoeken op down-, edwards- of patausyndroom kiezen voor de NIPT. De NIPT bestaat uit een onderzoek van DNA in het bloed van de zwangere. Dit bloedonderzoek kan uitgevoerd worden tussen 11 weken en 18 weken en 4 dagen.
Bij deze test wordt er géén echo gemaakt. De test bestaat enkel uit een bloedonderzoek bij de zwangere. Het laboratorium onderzoekt het DNA uit het bloed van de zwangere dat DNA bevat dat afkomstig is van de placenta (moederkoek) en DNA dat afkomstig is van de moeder. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kind.
De uitslag van deze test geeft aan of er afwijkingen in dit DNA aantoonbaar zijn. Het gaat in deze test voornamelijk om trisomie 13, 18 en 21, maar er kunnen ook nevenbevindingen in andere chromosomen gevonden. Ook deze test geeft geen 100% zekerheidsgarantie op een gezond kindje.
Indien gewenst plannen wij na de eerste controle een afspraak voor jullie waarin jullie gecounseld worden voor de NIPT-test. Tijdens dit gesprek ontvangen jullie meer informatie over de uitvoering en inhoud van de test. Wij adviseren om voor dit gesprek de informatie op www.pns.nl samen door te nemen.
Aan de NIPT test zijn geen kosten verbonden.
Indien je een NIPT wenst te laten verrichten vindt dit bloedonderzoek plaats in het MUMC Maastricht of het Zuyderland ziekenhuis Heerlen/Sittard. Het is belangrijk dat je het van ons verkregen aanvraagformulier meeneemt. Je kunt de NIPT test gelijk laten afnemen met het ‘standaard bloedonderzoek’.
Sinds 1 september 21 is er ook de mogelijkheid om met 13 weken al een uitgebreide echo te laten maken, de ETSEO. Deze echo kan worden uitgevoerd tussen 12+3 wkn en 14+3 weken . Deze is echo is een onderdeel van de IMITAS studie. Deelname aan de imitas studie is verplicht als je een 13 weken echo wil laten verrichten.
Er zijn geen kosten verbonden aan deze echo.
Meer informatie over de ETSEO kun je vinden op www.pns.nl
SEO staat voor structureel echoscopisch onderzoek. Deze vindt plaats rond de 20e zwangerschapsweek. Deze echo wordt gemaakt door een gespecialiseerde echoscopist. Met deze echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij jullie ongeboren kindje. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, de groei wordt beoordeeld en of er wordt gekeken voldoende vruchtwater is.
De uitslag van de 20 weken echo wordt direct na de echo mondeling gegeven door de echoscopist die de echo maakt. Bij een afwijkende bevinding kom je in aanmerking voor verder onderzoek. De echoscopist geeft advies over het vervolgonderzoek. Meestal is dit een uitgebreid echoscopisch onderzoek in de vorm van geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO). In een aantal gevallen zal blijken dat er niets aan de hand is. Voor de kinderen die wel een gezondheidsprobleem hebben kan het vervolgonderzoek van groot belang zijn.
Voordelen:
Indien er bij jullie kindje een afwijking geconstateerd wordt tijdens de SEO kan de zorg voor het kind tijdens en na de bevalling al voorbereid worden.
Als in de zwangerschap bekend wordt dat jullie kindje een aangeboren afwijking heeft, kunnen jullie je samen voorbereiden op de komst van dit kindje.
Bij een klein aantal aangeboren afwijkingen is het mogelijk om het kind al in de baarmoeder te behandelen.
Indien bij het onderzoek ernstige afwijkingen worden vastgesteld, heb je nog de mogelijkheid om de zwangerschap af te breken. Zwangerschapsafbreking is wettelijk toegestaan tot een zwangerschapsduur van 24 weken.
Nadelen:
Met de 20-weken echo kunnen niet alle aangeboren afwijkingen worden aangetoond. Er zijn ook aandoeningen die pas ontstaan na de 20e zwangerschapsweek.
Soms is het niet mogelijk de organen goed te bekijken, bijvoorbeeld door de ligging van de baby. Je moet dan terugkomen voor een tweede echo.
Soms kan een afwijking gezien worden waar de betekenis en invloed voor de gezondheid van het kindje niet direct bekend is. Hierdoor kan vervolgonderzoek nodig zijn. Dit kan veel onrust veroorzaken tijdens de zwangerschap.
In een enkel geval wordt er op de echo een afwijking gezien, terwijl na de geboorte blijkt dat deze afwijking niet aanwezig is of geen effect heeft op de gezondheid van jullie kind.
Meer informatie over de 20 weken echo kun je vinden op www.pns.nl
Vruchtwaterpunctie:
Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit de baarmoeder gehaald om cellen uit het vruchtwater te onderzoeken. Met deze test wordt vastgesteld of de baby een chromosoomafwijking heeft. Ook kan er worden vastgesteld of de baby een andere aangeboren afwijking heeft.
Vlokkentest:
Bij een vlokkentest wordt er een heel klein stukje placentaweefsel weggenomen. Met onderzoek van het weefsel kan worden gekeken of een baby een chromosoomafwijking heeft.
Bij de vruchtwaterpunctie en de vlokkentest is er een kans op een miskraam als gevolg van het onderzoek. Dit gebeurt bij drie tot vier op de 1000 onderzoeken. Deze kans is gemiddeld genomen iets hoger bij de vlokkentest dan bij de vruchtwaterpunctie
Moeders voor moeders
Zodra je zwanger bent kun je je aanmelden bij Moeders voor Moeders.
Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Van het zwangerschapshormoon in deze urine wordt medicatie gemaakt om stellen met vruchtbaarheids-problemen te behandelen. Je kunt urine doneren vanaf 6 weken zwangerschap tot 16 weken zwangerschap. Aanmelden kan via moedersvoormoeders.nl
Kraamzorg regelen
Het is belangrijk dat je op tijd kraamzorg aanvraagt. Liefst voor de 16e zwangerschapsweek.
Een kraamverzorgster assisteert ons tijdens een thuisbevalling of poliklinische bevalling in het MUMC Maastricht. In Zuyderland ziekenhuis Heerlen worden we geassisteerd door een verpleegkundige van de verloskamers.
Na de bevalling komt de kraamverzorgster de eerste week bij jullie thuis. Ze doet controles bij moeder en kind, legt alles uit over de verzorging van de baby, ondersteunt bij borstvoeding en voert verschillende huishoudelijke taken uit. Soms blijft de kraamverzorgster iets langer dan een week, dit is het geval als er complicaties of bijzonderheden zijn. Deze ‘kraambedverlenging’ is altijd in overleg met de ouders, de kraamverzorgster en met ons.
Je mag zelf kiezen bij welk kraamcentrum je je voor de kraamzorg aanmeldt. Onderstaand een overzicht van de kraamcentra waar wij vaak mee samenwerken:
Kraamcentrum Echt
0475-851318
kraamcentrumecht.nl
info@kraamcentrumecht.nl
Cicogna Kraamzorg
043 450 49 90
kraamzorglimburg.nl
info@kraamzorglimburg.nl
Geboortezorg Limburg
088-9094000
geboortezorglimburg.nl
kraamzorg@mgzl.nl
Advies
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Op deze manier krijg je zelf, maar ook je ongeboren kindje alle verschillende voedingstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling binnen.
Calcium is een van de belangrijkste voedingstoffen die een zwangere nodig heeft. Om voldoende calcium binnen te krijgen moet je ongeveer 4-5 glazen melk drinken of andere producten innemen die veel calcium bevatten. Hierbij kun je denken aan kaas, yoghurt, noten en peulvruchten. Als je weet dat je niet aan deze dagelijkse calcium-inname voldoet, adviseren wij dagelijks 1 gram calcium als supplement in te nemen.
Als aanvulling op een gevarieerde voeding adviseren wij een multivitamine voor zwangeren te gebruiken. Je mag enkel supplementen voor zwangeren gebruiken omdat normale multivitaminen te veel vitamine A bevatten.
De eerste 10 weken van de zwangerschap is het belangrijk om dagelijks 0.5 mg foliumzuur in te nemen. In een multivitamine voor zwangeren zit voldoende foliumzuur, als je dagelijks een multivitamine inneemt is extra foliumzuur dus niet nodig.
Er zijn ook een aantal dingen die je in de zwangerschap beter niet kunt eten omdat deze schadelijk kunnen zijn voor jou of je ongeboren kindje:
Rauw of half-rauw vlees:
In rauw of half-rauw vlees kan toxoplasmose bevatten. Toxoplasmose kan een infectieziekte veroorzaken die afwijkingen bij het ongeboren kind tot gevolg kan hebben. Daarom is het belangrijk dat vlees altijd goed doorbakken is. Filet américain, tartaar, carpaccio, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami en cervelaat mag je om deze reden niet eten tijdens de zwangerschap.
Leverproducten:
Leverproducten bevatten te veel vitamine A. Een overschot aan vitamine A kan leiden tot afwijkingen bij je ongeboren kindje. Om deze reden adviseren wij geen lever te eten tijdens de zwangerschap. Leverproducten zoals leverpastei, leverworst en berlinerworst moeten worden beperkt tot maximaal 1x per dag.
Rauwe vis / rauwe schaal- en schelpdieren:
Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren kunnen de listeria-bacterie bevatten. Daarom is het belangrijk dat er tijdens de zwangerschap geen rauwe of gerookte kant-en-klare vis uit de koeling wordt gegeten. Indien de vis goed verhit/doorbakken is mag deze gewoon gegeten worden. Het is zelfs belangrijk om regelmatig vis, zoals makreel, haring, zalm, sardientjes, forel of paling te eten. Maar zoals eerder gezegd: Altijd goed verhit!
Roofvissen:
Roofvissen kunnen zware metalen bevatten, een voorbeeld hiervan is zink. Daarom mogen deze niet worden gegeten tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel. (Tonijn uit blik is een uitzondering en mag wel gegeten worden tijdens de zwangerschap).
Rauwe melk of producten die rauwe melk bevatten:
Rauwe melk kan, net als rauw vlees en rauwe vis de listeria-bacterie bevatten en mag daarom niet genuttigd worden tijdens de zwangerschap. Denk bij producten die rauwe melk bevatten aan zachte, rauwmelkse kazen. Indien er op de verpakking ‘au lait cru’ staat, mag je de kaas als zwangere niet eten. Als er op de verpakking staat dat de kaas is bereid met gepasteuriseerde melk, dan mag je deze gewoon eten.
Rauwe eieren:
Neem als je zwanger bent geen producten die rauwe eieren bevatten. Een voorbeeld hiervan is zelfgemaakte, verse mayonaise of tiramisu.
Dranken:
Een goede vochtbalans is heel belangrijk. Als je zwanger bent moet je minimaal 2 liter per dag proberen te drinken. Er zijn echter een aantal dranken die wij afraden tijdens de zwangerschap. Energiedrankjes en alcoholische dranken mogen niet genuttigd worden. Probeer drankjes die veel cafeïne bevatten, bijvoorbeeld koffie en cola, te beperken tot 1-2 koppen/glazen per dag. Ook venkelthee, anijsthee en zoethoutthee mogen maximaal 1-2 keer per dag genuttigd worden.
Suiker:
Als zwangere mag je best suiker en zoetigheid eten maar doe dit met mate. Door te letten op je suikerinname heb je een kleine kans op zwangerschapsdiabetes en kom je minder aan tijdens de zwangerschap.
Kruiden:
Onderstaande kruiden mogen wel gebruikt worden tijdens de zwangerschap, maar liefst niet te veel: Anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.
Als je uitgebreide infomatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap wil lezen, kun je dezen vinden op de website van het voedingscentrum.
Via deze link kun je de voedingstabel van het voedingscentrum openen. Je ziet dan in een overzichtelijk overzicht welke producten je tijdens je zwangerschap niet of beperkt mag eten.
Tijdens de zwangerschap:
Wanneer je rookt tijdens je zwangerschap loopt de baby grote risico’s. Als je zelf schadelijke stoffen binnen krijgt door te roken heeft je ongeboren baby door onrijpheid in bepaalde organen de kans dat deze stoffen langer in het bloed blijven en schade kunnen aanrichten. Verder is jullie ongeboren kindje heel kwetsbaar. Het is 9 maanden volop in ontwikkeling. Door te roken krijgt je kindje dus minder zuurstof en voedingstoffen binnen, waardoor er problemen in deze ontwikkeling kunnen ontstaan.
Vrouwen die roken hebben een grotere kans op:
• Miskramen
• Vroeggeboorte.
• Te laag gewicht van de baby
• Loslating van de placenta.
Na de bevalling:
Ook na de bevalling is het voor een baby nadelig als er in zijn omgeving gerookt wordt.
Baby’s die na de geboorte rook inademen kunnen in hun ontwikkeling problemen krijgen. Ze hebben meer kans op wiegendood. Verder heeft het een ongunstige invloed op de ontwikkeling van de longen waardoor er op latere leeftijd bronchitis of astma kan ontstaan. Ook is er een grotere kans op oorontsteking en hersenvliesontsteking. Huilbaby’s komen vaker voor in gezinnen waar gerookt wordt.
Borstvoeding is in alle gevallen de beste voeding voor jullie kindje, ook als er gerookt wordt. Maar roken tijdens de borstvoedingsperiode heeft wel degelijk nadelen. Zo smaakt de moedermelk minder lekker, het toeschietreflex kan verminderd zijn en de baby krijgt nicotine binnen via de moedermelk.
Binnen onze praktijk zullen we rookgedrag open met jullie bespreken.
Ter ondersteuning bij het stoppen met roken bekijken we samen welke zorg hiervoor nodig is.
Meer informatie kun je vinden in onderstaande folder en op onderstaande websites:
rokeninfo.nl
rookvrijookjij.nl
De meeste mensen drinken wel eens alcoholische dranken. Variërend van een enkel glaasje tijdens een feestje tot dagelijks gebruik.
Tijdens de zwangerschap is ons dringende advies om helemaal niet te drinken. Ook niet één glaasje! Als je zelf alcohol drinkt, drinkt je kindje mee.
Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap de baby bereiken en op deze manier schade veroorzaken. Welke schade veroorzaakt wordt is afhankelijk van de zwangerschapstermijn waarin je alcohol drinkt. Het FAS ( Foetaal alcohol syndroom ) is een van de ernstige aandoeningen die je kindje kan oplopen door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.
Voor uitebreide informatie kun je terecht op alcoholenzwangerschap.nl.
Informatie over het Foetaal Alcohol Syndroom kun je vinden op fasstichting.nl.
Het is geen enkel probleem om tijdens je zwangerschap nog op vakantie te gaan. Wel zijn er een aantal zaken die wij als voorbereiding adviseren.
Wij hebben deze hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Zorg dat je altijd je zwangerschapskaart, een zwangerschapsverklaring en je pasje van de zorgverzekering bij je hebt. Zo heb je altijd en overal je medische gegevens bij de hand.
- Zet ons telefoonnummer: 06-54306425 in je telefoon. Zo kun je ons altijd bereiken als je vragen hebt of als er iets aan de hand is tijdens je vakantie.
- Als je naar het buitenland gaat adviseren wij om je verzekering goed na te kijken voor je vertrekt. Het kan zijn dat je door omstandigheden medische zorg nodig hebt. Als je verzekering dit in het buitenland niet dekt, kunnen de kosten hoog oplopen.
- Kijk voordat je boekt goed na of er medische voorzieningen in de buurt zijn. Noteer telefoonnummers of adressen van dokters of ziekenhuizen in de buurt alvast voor je vertrekt.
- Als je met het vliegtuig gaat heb je als zwangere een “fit to fly” verklaring nodig. Deze moet je printen van de site van de vliegtuigmaatschappij en door ons laten invullen en ondertekenen.
- Elke vliegtuigmaatschappij heeft andere regels. Kijk dus voordat je boekt even goed na tot welke zwangerschapstermijn je met de gekozen maatschappij mag vliegen. Houd altijd rekening met vertraging en zorg dat de terugvlucht altijd minimaal 2 dagen voor de maximale termijn gepland staat. Zo voorkom je dat je niet in het vliegtuig mee terug naar huis mag.
- Trek tijdens het vliegen geen strakke kleding aan. Je lichaam zet iets uit tijdens het vliegen. Hierdoor kan kleding ongemakkelijk gaan zitten.
- Vraag bij het boeken, reserveren of inchecken om een stoel aan het gangpad als je met de bus of het vliegtuig gaat. Zo kun je gemakkelijk even opstaan om naar het toilet te gaan of om even te staan als je buik in de weg zit.
- Probeer landen waar malaria heerst ter vermijden. Er is medicatie tegen malaria die je mag nemen tijdens je zwangerschap ( paludrine en nivaquine), maar je bent nooit 100% beschermd tegen deze ziekte. Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in Zuid-Oost Azië.
- Ga niet op vakantie in een land waar het ZIKA-virus heerst!! Via deze link kun je precies zien in welke landen het ZIKA virus voorkomt.
Het ZIKA virus kan ernstige afwijkingen aan je ongeboren kindje veroorzaken. Er kunnen een aantal maatregelen getroffen worden om je tegen de mug die het ZIKA-virus verspreid te beschermen. Maar gezien het feit dat je nooit 100% beschermd bent tegen ZIKA en de ernstige gevolgen voor het ongeboren kindje als de moeder het ZIKA virus oploopt, is het dringende advies NIET op vakantie te gaan in een ZIKA-gebied. - Bekijk welke vaccinaties je nog nodig hebt. Niet alle vaccinaties kunnen gegeven worden als je zwanger bent. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio), tyfus en hepatitis A (besmettelijke geelzucht), mag je wel krijgen als je zwanger bent. Inentingen tegen gele koorts en meningitis worden in de zwangerschap bij voorkeur niet gegeven.
- Ga niet naar te warme gebieden en blijf zo veel mogelijk uit de volle zon. Als je tijdens je zwangerschap in de zon zit, kun je een zwangerschapsmasker krijgen. Dat zijn bruine vlekken in je gezicht die pas na de zwangerschap en soms zelfs nooit meer weer verdwijnen.
- Zorg dat je altijd wat te eten en drinken (uit een fles) bij je hebt. Drink genoeg water (geen kraanwater in het buitenland!)
- Eet in warme landen geen softijs, roomijs of producten die zichtbaar lang in de zon hebben gelegen. Kies restaurants of winkels waar veel mensen komen zodat je weet dat de producten vers zijn.
- Bestel drankjes liefst zonder ijsblokjes. Het is niet verstandig om kraanwater te drinken in het buitenland. IJsblokjes worden vaak van kraanwater gemaakt.
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte, die vooral gevaarlijk kan zijn voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd.
Een goede manier om pasgeboren baby's tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen.
Vaccinatie tegen kinkhoest zit al sinds 1957 in het rijksvaccinatieprogramma. Maar de eerste maanden zijn baby's nog niet voldoende beschermd.
De RIVM adviseert om zwangere vrouwen een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Ook wel de 22-wekenprik genoemd.Alle informatie over het kinkhoestvaccin tijdens de zwangerschap kun je nalezen op de website van het RIVM
Tijdens de 16 weken controle krijg je van ons een envelop mee met alle belangrijke informatie over de aanmelding van de 22-wekenprik.